2015 års största utmaningar – Gott Nytt År önskar Retail House

Den digitala världen har många utmaningar. För kedjor och dess leverantörer så kommer 2015 största utmaning ligga i att förstå hur handel och leverantör tillsammans på bästa sätt kan stödja den ”mulitkanalshoppande” shoppern. Hur skall vi under 2015 undvika att gå i den digitala fällan att skapa meningslösa aktiviteter på nätet bara för att vi tror att Shoppern vill ha detta och hur skall vi stödja den fysiska butikens utveckling till att hitta sin roll i den digitala och fysiska världen. Vi får aldrig glömma att Shoppern bara är en människa med alla dess begränsningar i att ta in ny information och vilja processa komplexa samband.

Konsultföretaget McKinsey har givit ut en rapport som slår hål på några av de digitala myterna. Nedan kommer en kort sammanfattning av deras slutsatser.

Utmaning nr 1 –  Digital strategi mot shoppern

Många retailers tror att en app ska hjälpa dem att få nya kunder – och att de automatiskt ska hålla sig ”top of mind”. Men i undersökningen visar det sig att dubbelt så många konsumenter faktiskt vill använda en mobil webbplats. Bara 11 procent kan se fördelar med att använda en app. Endast 30 procent av konsumenterna har en app som man använder till shopping, och bara 7 procent har fler än fem appar.

Utmaning nr 2  – Fokusera på funktionalitet inte coola funktioner

Majoriteten anser att basala enkla funktioner duger gott, några extravaganser behövs inte. Att innehållet laddas snabbt är till exempel avsevärt viktigare än att det finns filmer på sajten. Allra viktigast anser man en smidig kassafunktion vara, tillsammans med enkla fungerande sätt att lägga till och dra från produkter i varukorgen. Och inte minst – en enkel och greppbar navigering.

Utmaning nr 3 – Definiera vilken roll butiken skall ha

Det finns en rädsla att showrooming – det vill säga kunder som kollar upp en vara i en fysisk butik och sedan köper den online Och till viss del är det sant, två tredjedelar av de tillfrågade använder mobilen för att jämföra priser på plats i butik. Men rädslan är överdriven, 58 procent av dem väljer sedan trots allt att köpa varan i en fysisk butik. Och majoriteten gör det dessutom i den butik de startade sin köpprocess i.

Utmaning 4 – Förstå att personalen i butik blir allt viktigare

Den digitala teknikens intåg i detaljhandeln må leda till effektivisering och sänkta personalkostnader, men det är knappast där den största vinsten finns. I stället visar undersökningen att fungerande digitala lösningar, exempelvis via mobilen, gör personalen mer nödvändig än någonsin.  Sex av tio som använder mobilen för att göra inköp anser att personalen kan hjälpa dem att hitta rätt produkter, förklara funktioner och vara behjälpliga med andra frågor. Det kan till exempel ske i butiker och showrooms där även personalen kan ha tillgång till djupare information via mobil teknik.

Läs rapporten i sin helhet:

http://www.mckinsey.com/insights/consumer_and_retail/busting_mobile_shopping_myth

PNG_Busting_mobile_CDJ_V3[1]

Sekundär källa: Handelstrender

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s