Shopper Marketing fokuserar på köptillfället – 360 grader

360 graders marknadsföring är viktigt. Mot bakgrunden att marknadsföringsmedlen är begränsade och människans uppmärksamhetsförmåga är låg måste vi försöka ha ett och samma uppträdande i alla kanaler där vi aktiverar varumärket. Det som dock är skillnaden idag jämfört med för 5 år sedan är att vi i princip alltid är en shopper (alltid butiken i handen) vilket sätter kommunikationen på prov. Den gamla skolan när marknadsavdelningen kommunicerade i ”above the line” medierna för att driva kännedom  och säljavdelningen ansvarade för butik där köpen skulle ske är förlegad. Idag måste den moderna marknadsavdelningen göra sin hemläxa och vrida sitt perspektiv från konsument till shopper perspektivet. Vad innebär då detta för marknadsavdelningen?

1. Identifiera alla kanaler där vår konsument kan köpa produkten – Shoppers path to purchase – lägg en majoritet av era marknadsaktiviteter i dessa kanaler.

2. Utvärdera kritiskt de traditionella mediekanalernas effekt – även om mediabyrårerna enbart rekommenderar köpta medier.

3. Skapa kommunikation som säljer

4. Hitta nya kanaler där konsumenten också kan bli en shopper!

5. Lära, testa, utvärdera i nära samarbete med kund och i nära samarbete mellan marknads- och säljavdelningen – en agenda

Att följa shoppern längs hela resan från upplevt behov till köp – det är Shopper marketing och då kommer också 360 graders kommunikationen att behöva anpassa till den kanal där kommunikationen finns. Detta innebär att den moderna marknadsföraren måste förstår hur köpet går till och vilka barriärer det finns i just den kanalen – i den digitala eller fysiska miljön.

360-grader-293x300[1]

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s