Digitala feltänk – nr 2

För några veckor sedan så tog jag upp ett exempel på ett digitalt feltänk. Det är lätt att i dagens mer digitaliserade värld bli stressad av att ”vi måste” få fram en digital lösning. I denna iver begås det många misstag som med lite eftertanke skulle kunna undvikas. Jag tror dock att även misstag är viktiga för det långsiktiga lärandet. Men med det sagt så skall vi ändå strypa idéer som redan på skrivbordet ter sig omöjliga.

Dagens exempel hämtar jag från ett lokalt konditori. På konditoriet kan man beställa de mest fantastiska tårtorna. Det är då självklart att man som stor leverantör till detta konditori vill stödja sina kund att hjälpa sina kunder att underlätta sina tårtbeställningar.

Vad blev då lösningen?

  •  Man placerar en I-pad som placeras bakom ryggen på kunderna – feltänk 1 – låg synlighet.
  • I-paden fungerar inte – feltänk nr 2. Skall man placera ut digitala lösningar i butiksmiljö så måste man ta höjd för det underhåll som denna typer av lösningar kräver.
  • Ingen utbildning av personalen – feltänk nr 3. Skall man lansera något i butik så måste butikspersonalen förstå vad det är man vill uppnå.

Vad skulle då lösningen har varit?

  • I-paden skulle placeras på disken där jag som konsument tittar.
  • Man kanske inte skulle haft en I-pad utan snarare arbetat med ett ”beställningsunderlag” med QR koder. En majoritet av de potentiella kunderna har ju redan en smart phone, vilket gör I-paden onödig. Spar kostnader
  • Man skulle  tagit betalt av konditoriet för att installera lösningen. Detta för att få ett lokalt engagemang. I-paden funkade ju över huvudtaget inte och det skulle kanske inte hänt om butikspersonalen hade fått utbildning och konditoriet betalat för lösningen.

Med detta sagt så vill jag inte stoppa företag från digitala utvecklingsprojekt. Men låt  inte den tekniska lösningen övertrumfa det mänskliga behovet – tekniken har inga begränsningar men det har vi människor.

Lycka till med ditt digitala arbete i butik!

FullSizeRender

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s