Vår idé om shoppern – Shopper Marketing by Retail House

Människan är känslo- och impulsstyrd och inte så rationell som vi gärna vill tro. Om vi använder oss av denna insikt kommer våra aktiviteter i butik fungera mycket bättre och sälja mer. Den här gången får du en checklista för mänskligt beteende. Denna skall du ha framför ögonen nästa gång du aktiverar en produkt eller kampanj i butik.  Du kommer att se resultat direkt när kunderna belönar dig med glädje, tillfredsställelse och ökade inköp.

 

  1. Vi älskar enkelhet – Ju enklare vi gör det för kunden/shoppern i butik desto större är sannolikhet att hon kommer att agera som vi vill. Människan tar alltid den kortaste vägen och undviker det som upplevs krångligt och svårt.
  2. Vi tycker om det vi känner igen – vi känner oss bekväma och trygga med det som vi känner igen. Hjälp kunden/shoppern till igenkänning. Visa skyltar som beskriver en konsumtionssituation. Till exempel en picknick, familjemiddag eller en frukost. Skylta också upp de kända varumärkena som finns i butiken. Dessa attraherar shoppern och visar vägen till avdelningen.
  3. Det vackra attraherar oss – det visuellt vackra tilltalar oss. Här spelar den så kallade haloeffekten en funktion. Har vi väl fått ett gott första intryck så tenderar vi att sprida detta goda intryck till fler områden. Säkerställ att din entré i butiken är välkomnande och luktar gott så kommer butiken att generellt upplevas som välskött och fin.
  4. Belöning styr vanor – En positiv belöning leder till upprepat beteende. Belöna dina kunder för ett visst beteende som skapar försäljning. Belöningen skall vara omedelbar för bästa effekt.
  5. Vi vill inte misslyckas – vi gör allt för att undvika misstag och känna oss dumma. Få dina kunder att känna sig smarta när de handlar hos dig. Säljer du komplexa produkter, fokusera på att vara pedagogisk och enkel. Om du säljer dagligvaror, para ihop produkterna i goda recept som gör att kunden kan känna sig duktig hemma i köket.
  6. Vi är kortsiktiga i vårt handlande – Vi gör ofta det som är mest akut för dagen. Det andra skjuter vi upp till morgondagen. Gör det därför enkelt för kunden att hitta de produkter som hon letar efter (storsäljarna som finns på inköpslistan) så ökar chansen att hon också köper fler produkter från avdelningen.

Grupppbild

Denna krönika publicerades i Fri Köpenskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s