Så sant om digitalisering – Shopper Marketing by Retail House

Idag kommer en text från kollegorna på Market. Så sant om digitaliseringesiver som går snett.
De flesta retailers missar målet med den nya tekniken och satsar på fel saker. Det menar digitaliseringsgurun Tom Goodwin. ”Många ger intryck av att vilja förändras, men egentligen är de rädda för att ta jobbet.”

Tom Goodwin är innovationschef på amerikanska mediabyrån Zenith. I går stod han på scen under Postnord Retail Day och levererade ett budskap som nog fick många att skruva på sig i stolarna.

Han dömer nämligen ut många digitala satsningar inom handeln – pekskärmar i butik, smarta provrum och chatbotar – som bara gimmickar.

– Vill du skapa en AR-app som visar hur din soffa ser ut i kundens vardagsrum så är det helt okej. Då kommer du att bli omskriven av Tech Crunch och blir berömd i sex veckor – men räkna inte med att det påverkar resultatet på sista raden, säger Tom Goodwin.

– Det är viktigare att göra ”tråkiga” förändringar, som att göra bilderna större och bättre på sajten och vara tydlig med fraktkostnaden tidigt i köpprocessen.

Han menar att det har skapats ett glapp mellan kundernas förväntningar och vad företagen kan leverera, bland annat på grund av disruptiva aktörer som Uber.

– När du med ett knapptryck kan få all tänkbar information om din Uber-chaufför så blir du besviken när resten av världen inte håller samma standard, säger Tom Goodwin.

Han talar själv inte om digitalisering utan om en digital transformering som företagen måste gå igenom.

– Digitalisering innebär att ny teknik läggs till i ett gammalt system, som digitala reklamskyltar i fysiska butiker. Digital transformering tar i stället utgångspunkt i den nya tekniken.

Tom Goodwin lyfter fram Amazon Go, Amazons helautomatiska livsmedelsbutik, som ett bra exempel.

– Det är ett perfekt exempel på hur man ska tänka när det gäller ny teknik. Där finns inga digitala skärmar, inget gratis wifi, ingen augmentet reality. Men de har gjort det enkelt för kunden att handla, de behöver bara plocka på sig sina varor och gå ut ur butiken, säger han.

Kort sagt ska tekniken användas som ett medel, inte ett mål, med kunden i fokus.

– I den post-digitala eran kommer kunden inte längre lägga märke till den nya tekniken eftersom den till skillnad från i dag fungerar som den ska och jobbar för kundens bästa, säger Tom Goodwin.

Källa: Tidningen Market

8_4_16-Retail-Tech-New-Logo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s