Detta är viktigast! – Shopper Marketing by Retail House

Så här i påsktider är det dags för reflektion. Jag funderar mycket på vad som är viktigt för ett FMCG företag för att nå framgång 2019.

I min värld är det två saker som måste vara fokus!

  • Att få tillgänlighet av sina produkter.
  • Att skapa synlighet där kunden köper produkterna.

Detta fokus borde alla FMCG företag ha för att bli framgångsrika. Det är svårt och dyrt att få en ordentligt räckvidd via traditionella medier samt vi konsumenter ofta blandar ihop reklamen när vi väl kommer i köptillfället som shoppers. Utgångspunkten borde vara tillgänglighet och synlighet. Det innebär att fokus måste vara i butiken där det slutliga beslutet fattas. Vi vet via studier att din varumärkespreferens är en sak i teorin men en helt annan sak när shoppern skall välja varumärke i butiken. Vi människor är lata och orkar inte leta och undersöka alternativ. Så syns du inte så finns du inte och blir därmed bortvald, även om du är favoritvarumärket.

Hur skall man då uppnå synlighet och tillgänglighet? Ta utgångspunkt ur shopperns perspektiv. Då måste du börja med platsen där dina produkter säljs. Arbetar du inom FMCG, säljs 95 % av dina produkter i den fysiska butiken och där måste du ha en klar bild av hur dina produkter skall få tillgänglighet och hur de skall synas. Sedan backar du tillbaka processen för att se på vilka aktiviteter du måste göra för att åstadkomma tillgänglighet och synlighet.

Nästan 100 % av alla FMCG företag börjar processen precis tvärt om. Dvs i konsumentperspektivet och i konsumentbehovet som ofta inte finns mer än i en fokusgrupp eller digital panel. Hela processen slutar i tillgänlighet och synlighet. Resultatet blir att 80 % av alla nylanserade produkter delistas inom 2 år.

Så vad innebär så shopperperspektivet:

  1. Ta utgångspunkt i var dina produkter säljs.
  2. Skapa en klar vision om hur dina produkter skall säljas.
  3. Ha koll på hur shoppern beter sig.
  4. Styr om resurser från marknadsbudget till Shopper/tradebudget.
  5. Lägg en årsprogram för dina varumärken.
  6. Sätt fokus på aktivering och implementering.

Är det svårt. Ja! Det är en lång och mödosam, men nödvändig process. Har du inget för dig i påsk så gå in på vår youtubekanal och se på en riktigt bra föreläsning från några av våra forskarfrukostar – väl värt tiden.

https://www.youtube.com/channel/UCqNltFxh9PY9S1NmPMdrOmQ

Glad Påsk

Martin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s